menu
   

IN HET NIEUWS


Grootste mobiele carillon op 3 september in Roermond
Jubileumconcert stadsbeiaard

concertStichting Stadsbeiaard Roermond biedt zondag 3 september een concert met tal van muziekstijlen aan. De eigen beiaardier Rosemarie SeuntiŽns bespeelt de grootste mobiele beiaard ter wereld en het Roermondse carillon in het stadhuis. Het programma op de Roermondse Markt duurt van 15:00 tot 16:30 uur. De toegang is gratis.

Rosemarie SeuntiŽns speelt samen met Limburgs Trompetkwartet, Cor Mutsers op gitaar, tenor Ben Heijnen en een slagwerkgroep. Hoogtepunt van dit concert is haar optreden met het programma Roaming Bells, gespeeld op de reizende beiaard uit Praag. Het instrument van Petr Manousek dateert van december 2001. Deze beiaard telt 57 klokken en heeft een gewicht van bijna 5 ton. Het instrument is voorzien van een computergestuurde muziekinstallatie.

Reizende beiaardAansluitend aan het concert is een ontvangst voor genodigden onder wie de sponsors van de stichting. De feestelijke bijeenkomst is in het stadhuis.

Bij het afscheid van mr. Jan Daniels als burgemeester van Roermond in 1992 is de Stichting Stadsbeiaard Roermond opgericht om de beiaard te onderhouden en wekelijks te laten bespelen, en ook festiviteiten rond de beiaard te organiseren. Daarvoor is een fonds dat wordt gevoed door sponsors uit het bedrijfsleven en particuliere donateurs.

De stadsbeiaard in de toren van het stadhuis telt 49 klokken. Het daarop ronddraaiende beeldenspel zijn aan de stad geschonken door burgers en bedrijfsleven. De beelden rond de beiaardtoren zijn een creatie van Joep Nicolas van Ronkenstein en staan symbool voor het historisch en stedelijk karakter van Roermond.


Beiaardconcert Frank Steijns op 20 augustus

Beiaardier Frank Steijns Frank Steijns bespeelt zondag 20 augustus de beiaard in het stadhuis aan de Markt in Roermond. Het concert duurt van 14:00 tot 15:00 uur en is gratis te beluisteren. Het programma heeft een luchtig karakter. Frank Steijns speelt onder meer highlights uit de Sound of Music (Rodgers/Hammerstein), na de openingsmars Wien bleibt Wien (Schrammel) en de Rythmendans (Staf Neefs). Verder zijn werken van de componisten Faurť, Gade, Barns, Menken en Shostakovitch te beluisteren. Voor de arrangementen tekenen Frank Steijns en Boudewijn Zwart (Faurť).

 Zie verder het programma

 

 

 

 


Concert Abbenes op beiaard Roermond

Beiaardier Arie van AbbenesArie Abbenes geeft zondag 28 augustus een concert op de beiaard van het stadhuis te Roermond. De gerenommeerde beiaardier speelt een gevarieerd programma van klassieke en eigentijdse muziek. Het concert duurt van 14:00 en 15:00 uur.
Het concert bestaat uit zes delen. De beiaardier brengt de luisteraar in contact met de muziek van Purcell, Morricone, Van Eijck, Tsjaikowsky, De Corte en tot slot met composities van Sor en Mangorť. Alle bewerkingen zijn van de hand van Arie Abbenes.

Lees verder


Gastbeiaardier met internationale reputatie speelt in Roermond

Eddy MariŽn
Gastbeiaardier Eddy MariŽn geeft zondag 7 augustus een concert op de beiaard van het stadhuis in Roermond. Hij speelt klassieke en eigen werken. De aanvang is 14:00 uur.
Eddy MariŽn kreeg de beginselen van piano en beiaard van zijn stiefvader Jef Rottiers. MariŽn voltooide zijn pianostudies aan het Muziekconservatorium van Mechelen en studeerde nadien aan de Koninklijke Beiaardschool ĎJef Denyní, waar hij nu docent is. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij de graad Master of Music. In Mechelen, Leuven en Halle werd hij aangesteld als stadsbeiaardier en is hij tevens beiaardier van de gemeente Meise, waar hij de promotor en adviseur was voor een nieuwe beiaard. In Europa, Amerika, Nieuw-Zeeland en AustraliŽ werd hij uitgenodigd voor concerten en lezingen. Hij nam verschillende CDís op, ondermeer Romantische Beiaardmuziek, Carillon and Guitar en de Beiaardmuziek van Jef Rottiers. Op de internationale beiaardwedstrijden in Nijmegen (1989) en Berlijn (1991) won hij de eerste prijs. Nu wordt hij regelmatig gevraagd in binnen- buitenland als jurylid voor beiaardconcours en Ėexamens. Hij gaf Mastercursussen aan de Yale University (VSA), aan het Nationaal Paleis van Mafra (Portugal) alsook aan de Beiaardschool van Denemarken. Als voorstander van combinaties van beiaard met andere instrumenten, bracht hij wereldpremiŤres voor beiaard met gitaar en beiaard met vibrafoon. Met beiaardier Thomas Lee vormt hij het beiaardduo Campana Nova.
Het programma van de werken die zondag 7 augustus uitgevoerd werden kunt u HIER vinden.


Bezoek stadsbeiaard op zondag 8 november

BeiaardierZondag 8 november bestaat de mogelijkheid om de stadsbeiaard Roermond te bezoeken. Een VVV-gids begeleidt je naar de toren van het stadhuis aan de Markt. Hier kun je beiaardier Rosemarie SeuntiŽns zien spelen. In de rondleiding is ook een bezoek aan de Statenzaal meegenomen die in de volksmond beter bekend is als de trouwzaal. Ook de raadzaal kun je bekijken. De start is om 14.00 uur vanaf VVV Roermond aan de Markt.

 


Stichting Carillon Venray bezoekt Roermond


 

 

 

 

 

 

 

 

Vier leden van de Stichting Carillon Venray brachten woensdag 16 september een bezoek de Stichting Stadsbeiaard Roermond met in haar midden wethouder Ferdinand Pleyte. Na een ontvangst in het stadhuis en een kort concert van beiaardier Rosemarie SeuntiŽns, bezocht het gezelschap de kathedraal, Het Arresthuis en het Prinsenhof, waar erevoorzitter Jan Daniels de gasten onder wie deken Smeets welkom heette. Rechts op de foto in het trappenhuis van het stadhuis de vier stichtingsleden uit Venray. Fotoís: Renť Roosjen.


 

Sprankelend beiaardconcert

ConcertRosemarie SeuntiŽns, Cor Mutsers en Leo van Bussel brengen beiaard, gitaar en zang in harmonie, zoals vrijdagavond 11 september op de Markt in Roermond. Het drietal uit Asten gaf daar een sprankelend concert met een zeer gevarieerd programma, van Robert Plant tot Michel Fugain, Bob Dylan, Paul McCartney, Deep Purple en anderen zoals ons eigen Rowwen HŤze. Tot slot klonk het bekende ĎGute Nacht Freundeí. Vanuit de stadhuistoren bereikten de klanken het publiek, waaronder ook DOC-directeur Bauwens als sponsor. De stichting Stadsbeiaard Roermond wil graag aan dit soort concerten een vervolg geven.
Foto: De drie muzikanten die voor een wervelend concert zorgden, vlnr. Cor Mutsers, Leo van Bussel en Rosemarie SeuntiŽns.
Foto: Renť Roosjen.Rosemarie SeuntiŽns speelt '
Erbarme dich, mein Gott' uit de Matthšuspassion van Johann Sebastian Bach

 


maart 2015

Aanmelden workshop carillon blijft mogelijk

De workshop carillon door de beiaardiers Rosemarie SeuntiŽns en Marcel Siebers in de ECI Cultuurfabriek gaat naar een latere datum. Om meer mensen daarvoor te interesseren - er zijn nu vier aanmeldingen - is de nieuwe planning om de workshop in september te houden. Aanmelden blijft mogelijk via de contactpagina of door contact op te nemen met Rosemarie SeuntiŽns, e-mail: info@roamingbells.nl.

 

Ook bij rondleidingen in de toren van het Roermondse stadhuis kunnen belangstellenden zich aanmelden. Op de agenda van de rondleidingen - met het VVV-kantoor als startpunt Ė staan drie data: de zondag 3 mei, 2 augustus en 8 november.

 


 

maart 2015

VVV Wandeling: Op bezoek bij de Stadsbeiaard

vvv roermondDe VVV gids begeleidt je naar de toren van het stadhuis. Hier kun je de beiaardier met eigen ogen zien spelen. Het bespelen van de beiaard is te vergelijken met topsport waarbij inzet van vuisten en voeten is vereist. Een ware belevenis om dit eens mee te maken! Ook een bezoek aan de Statenzaal (in de volksmond beter bekend als de trouwzaal) en de Raadszaal staan op het programma. Klik HIER voor de VVV-pagina.

 


januari 2015

Sponsorplaquette bij beiaard

Wethouder Ferdinand Pleyte heeft zitting genomen in het bestuur van de Stichting Stadsbeiaard Roermond. Hij neemt de plaats in van inmiddels oud-wethouder Wim Kemp. Bij zijn entree heeft Ferdinand Pleyte met bestuursvoorzitter Piet Schoenmakers een kleine plaquette bij de beiaard bevestigd in de toren van het stadhuis.
Op de plaquette staan de namen van sponsoren vermeld die hebben bijgedragen aan de verbouwing in 2010. Dat zijn Gemeente Roermond, Stichting 1880, W.G. Cox Holding BV, Smals Bouwstoffen BV, Ars Grafisch BV, Jack Hannen Boomkwekerij, Solvay Chemie BV, Rockwool Lapi nus BV, Louis Scheepers BV, Praxis Roermond, OML/REO BV, Smurfit Kappa Roermond papier, DOC Roermond BV, Remunsje Zake, Meulen Project Ontwikkeling BV, Rabobank Roermond-Echt, Van Pol Beheer BV, Geelen Vastgoed en Bouw BV, Aannemersbedrijf Loven BV, Opheij schilders en decorateurs, Koninklijke Eysbouts BV en BAM Roermond.

 

Plaquette sponsornamen

Wethouder Ferdinand Pleyte en voorzitter Piet Schoenmakers bij de sponsorplaquette naast de beiaard in het stadhuis van Roermond. Foto: Renť Roosjen.


juli 2014

Opnieuw Amerikaanse beiaardier in Roermond

Robin AustinNa het concert van de Amerikaanse beiaardiers Janet Tebbel en Lisa Lonie in Roermond, zit de eveneens uit de USA afkomstige Robin Austin aan de Roermondse beiaard in het stadhuis. Zijn concert is zondag 27 juli van 14:00 tot 15:00 uur, in aanwezigheid van de eigen beiaardier Rosemarie Seuntiens.
Het programma vermeldt werken van Haendel, Fiocco, Scarlatti, C.P.E. Bach en Raijck (verschillende transcripties harpsichord), Diabelli (oorspronkelijk gitaarstuk), twee walsen van respectievelijk Mangorť en Castelnuovo-Tedesco en een musical-selectie met werken van Bernstein, Gershwin, Byrnes, DellaPenna en Lyons.
Robin Austin is fulltimer bij het Thomas Rees Memorial Carillon in Springfield (Illinois), een van ís werelds grootste carilloncentra. Eerder was hij ook beiaardier van de Princeton University, na studie bij verschillende toonaangevende vakdocenten. Robin Austin zet zich verder non-profit in voor het Blind, Childrenís Hospital van Philadelphia en voor het Philadelphia Museum of Art.


 juni 2004

Amerikaans duo bespeelt beiaard stadhuis Roermond

(c) Stadsbeiaard Roermond
Het Amerikaanse duo Janet Tebbel en Lisa Lonie bespelen zondag 6 juli de beiaard van het Roermondse stadhuis aan de Markt. Het concert is van 14:00 tot 15:00 uur. Aanwezig is ook de eigen beiaardier Rosemarie Seuntjens.
Het programma vermeldt werken van Prokofiev (arr. De Turk en Burgess), Liadov, DíHollander, Bartok (arr. Barnes), Bizet (arr. Van Eyndhoven), J.S. Bach (arr. De Waardt), Albinoni (arr. Barnes), Schmidt (arr. Buchanan), Olejar, en arrangementen van Marien op een Disney medley.
Janet Tebbel and Lisa Lonie treden al vanaf begin jaren í90 als duo op. Janet bespeelt normaal twee carillons in de Germantown section van Philadelphia. Zij studeerde aan de University of Michigan en het University of Rochester, New York, en later een jaar in Mechelen. Zij heeft recitals op haar naam in Noord-Amerika en Europa.
Lisa Lonie bespeelt de carillons van Princeton University (New Jersey), St. Thomas' Church, Whitemarsh (Pennsylvania) en het oudste carill(1882) in Noord-Amerika, in de Church of the Holy Trinity, Philadelphia (Pennsylvania). Zij studeerde onder andere op het Washington Memorial National Carillon in Valley Forge. Verder studeerde zij piano bij Nancy Turner in Philadelphia en behaalde universitaire graden in Duits en Economie.


30 april 2014

Beelden beiaard nu eigendom gemeente Roermond
 

Stichting Stadsbeiaard Roermond heeft onlangs het volledige eigendom van de in 1994 geplaatste beelden rond de toren van de beiaard overgedragen aan de Gemeente Roermond. Het college van Burgemeester en Wethouders en het stichtingsbestuur hebben deze overdracht onlangs bekrachtigd door ondertekening van een overeenkomst. De gemeente draagt de verantwoordelijkheid als eigenaar van de beelden terwijl de Stichting Stadsbeiaard Roermond zoals voorheen blijft zorg dragen voor het instandhouden en onderhouden van de beeldengroep.

 


april  2014
Matthaeuspassion op beiaard

 

Matthaeuspassion op beiaard, gespeeld door beiaardier van Roermond Rosemarie SeuntiŽns.


6 augustus 2013

Concert Amerikaanse beiaardier speelt in Roermond

De internationaal vermaarde Amerikaanse beiaardier Laura Ellis geeft zondag 18 augustus een concert in het Roermondse stadhuis. Het concert duurt van 13:00 tot 14:00 uur. Het concert is mogelijk gemaakt door de Stichting Stadsbeiaard Roermond.

Laura EllisLaura Ellis speelt werken van John Couter, Frank Della Penna, Ronald Barnes, Geert Díhollander, eigen arrangementen van de songs Tangerine, Sentimental Journey, Paper Doll en Tenderly en tot slot een werk van Geoffrey L. Cook.

Dr. Laura Ellis is universitair hoofddocent aan de School of Music van de University of Florida. Zij geeft studenten les in orgel, clavecimbel en beiaard. Zij studeerde magna cum laude af aan het Luther Collega (Decorah, Iowa) en behaalde de graad van Master of Music in kerkmuziek en de graad van Doctor of Musical Arts voor orgel aan de University of Kansas. Aldaar studeerde ze ook beiaard bij Albert Gerken. Eerder was zij Docent Muziek aan de McMurry University en tevens organist van de Episcopal Church of the Heavenly Rest in Abilene, Texas.

Zij begon haar onderwijsloopbaan aan de University of the Ozarks in Clarksville, Arkansas. Ellis is als beiaardier lid van de Guild of Carillonneurs in North America (GCNA) en is onder meer voorzitter van de Publications Committee van dit gilde. Naast haar regelmatige bespelingen van de beiaard van de Century Tower op de campus van de University of Florida concerteerde zij reeds op plaatsen zoals het International Carillon Festival (Springfield, Illinois), de Cathedral of St. John the Evangelist (Spokane, Washington), the University of Sydney and the National Carillon van Canberra (Australia), Iowa State University, the University of Chicago, the University of Rochester (NY), Alfred University (NY), the University of Toronto, en de Metropolitan Church (Toronto, Canada). Dit jaar concerteert zij op verschillende Nederlandse beiaarden.


Zondag 11 november 2012

Welkom bij het Beiaardgenootschap Roermond!
 

Rosemarie SeuntiensDankzij een bijdrage van de gemeente Roermond, sponsoring van Roermondse bedrijven en particuliere donaties, hebben wij vorig jaar de renovatie en de verplaatsing van het klavier van de stadsbeiaard kunnen uitvoeren. Het ziet er naar uit dat wij er snel in zullen slagen de wekelijkse bespelingen door de stadsbeiaardier toegankelijk te maken voor het publiek. Als donateur geniet u hiervan alvast de primeur!
Als gevolg van een financiŽle geste van de Juniorkamer Roermond en de Stichting Moordzaken heeft Stichting Stadsbeiaard Roermond inmiddels ook een andere wens kunnen vervullen: de aanschaf van een oefenklavier. Zoals bekend heeft onze stichting vergevorderde plannen voor de start van een beiaardopleiding in Roermond. Met de ECI Cultuurfabriek is overleg over de inpassing van deze beiaardopleiding in de afdeling muziek.
Een aandachtspunt is nog het verbeteren van de toegankelijkheid van de bespeelruimte. Helaas ontbreekt het ons aan de middelen om hierin de noodzakelijke stappen te ondernemen. Uw giften zijn en blijven daarom zeer betekenisvol voor de verbetering en de instandhouding van de stadsbeiaard, het beeldenspel en de uitvoering van de beiaardconcerten. Wij hopen dat wij ook dit jaar weer op uw financiŽle bijdrage kunnen rekenen. Ook voor ons geldt: Alle kleine beetjes helpen.
We zien bijdragen van donateurs, waarvoor dank, gaarne tegemoet op onze stichtingsrekening 17.41.91.111.


Nieuw!

Met een minimale bijdrage vanaf Ä 25,- bent u vanaf nu verbonden aan het nieuwe ĎBeiaardgenootschap Roermondí. Na uw storting ontvangt u uw donateurskaart.
Uw donateurschap geeft u het recht om met twee personen het beiaardconcert te bezoeken op 9 december 2012 (keuze uit 13.00 of 14.00 uur) onder de toren in het stadhuis. Bij overtekening volgt een extra datum. Het is wel nodig dat zich aanmeldt bij de VVV op de Markt of via een e-mail aan reservering@vvvmiddenlimburg.nl (tel. 0475-330289), met opgave van naam, aantal personen en gewenst tijdstip. Meer informatie vindt u ook op deze website. Overigens vinden de bespelingen met publiekstoegang (Ä 5,- voor niet-genootschapsleden) voortaan plaats op de eerste zondag van de maand.


Dinsdag 1 mei 2012

Stadsbeiaardier speelt voor Koningin

Koningin BeatrixMet het luiden van een speciaal voor haar gegoten klok heeft Koningin Beatrix Klok & Peel Museum Asten op 24 april officieel geopend. De openingshandeling vond plaats in de nieuwe grote tentoonstellingszaal in het midden van het museum. Op verzoek van het museum had Koninklijke Eijsbouts een nieuwe luidklok gegoten die de naam Beatrix draagt. In het Latijn staat op de klok geschreven: ĎBeatrix gaf mij haar naam en deed mij voor het eerst klinken op 24 april 2012. Ik zing voor vrede, eendracht en liefde.í Met een luide slag op de klok opende de koningin het vernieuwde Klok & Peel Museum Asten. Daarna volgde een spectaculair optreden door onze eigen stadbeiaardier Rosemarie SeuntiŽns.
Een impressie van de opening van het museum door Koningin Beatrix vindt u
HIER.

 


Roaming Bells Concerten

 

BeiaardMet als doel het instrument beiaard te promoten bij een groot publiek ontwikkelde Rosemarie 'Roaming Bells'. Een vernieuwende concertformule voor reizende beiaard met gevarieerde muziek van barok, klassiek, jazz, trance tot house in gedurfde combinaties met orkest en andere solo-instrumenten. Samen met het Tilburgs Festival Orkest voert Rosemarie tijdens de Astense Klokkendagen 2011 onder meer Tsaikovsky's Ouverture 1812 uit voor symfonieorkest en klokken, compleet met kanonnen en vuurwerk!

 


Maandag 18 april 2011

Nu downsloaden: Het Remunjs Volkslied als ringtone

 

RingtoneVanaf nu kunt u via deze site het Rumunjs Volkslied met de sound van het Roermonds carillon als ringtone op uw mobile telefoon zetten.

De gratis ringtone kunt u HIER downloaden.

Om deze ringtone over te zetten heeft u internet op uw mobiel nodig, of een verbinding met de computer (via infrarood, bluetooth of kabel). Kijk voor uitleg hierover in de gebruiksaanwijzing van uw mobiel, of op de website van de fabrikant.

 


Vrijdag 25 maart 2011

Nieuwe voorzitter Stichting Stadsbeiaard Roermond

 

drs. P.J.J.M. (Piet) SchoenmakersDe heer drs. P.J.J.M. (Piet) Schoenmakers uit Roermond is op 25 maart 2011 benoemd tot voorzitter van de Stichting Stadsbeiaard Roermond. De heer Schoenmakers, voormalig directeur van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, heeft nauwe banden met het Roermondse culturele leven. Zo vervulde hij onder andere jarenlang de functie van voorzitter van bestuur van het Centrum van de Kunsten. Piet Schoenmakers is de opvolger van de in 2010 afgetreden Peter Rompelberg.

 


Vrijdag 18 maart 2011

Aanschaf oefenklavier stapje dichterbij


OefenklavierAls gevolg van een gulle financiŽle geste van Stichting Moordzaken heeft Stichting Stadsbeiaard Roermond weer een stap vooruit kunnen zetten in de aanschaf van het benodigde oefenklavier.
Zoals bekend heeft de stichting vergevorderde plannen voor de start van een officiŽle beiaardopleiding in Roermond. Op dit moment loopt nog een wervingsactie onder de particuliere vrienden van de beiaard, maar het bestuur is uitermate positief over het verloop van de fundraising. Ook heeft de stichting al een gedachte over de locatie van de beiaardopleiding. Wij houden u uiteraard op de hoogte.


Vrijdag 31 december 2011

Historie stadsbeiaard en beeldenspel in ĎSpiegel van Roermondí


Spiegel van RoermondDe historie van het klokkenspel op het stadhuis is door oud-burgemeester Jan Daniels toevertrouwd aan het papier. Een samenvatting van de geschiedschrijving (zie ook HIER) is opgenomen in het 19e jaarboek ĎSpiegel van Roermond dat in december 2010 verscheen. Het Rura-jaarboek ĎSpiegel van Roermond 2011í is voor de prijs van Ä 25,- te koop bij de Roermondse boekhandels. Donateurs van Stichting Rura ontvangen het boek gratis. Meer info over Stichting Rura en het donateurschap: www.rura.nl | E-mail: info@rura.nl

Bij foto: Auteur Jan Daniels, tevens ere-voorzitter van Stichting Stadsbeiaard ontvangt de nieuwe uitgave van íSpiegel van Roermondí uit handen van hoofdredacteur Hein van der Bruggen.


Donderdag 22 december 2011

Aanschaf oefenklavier dankzij Juniorkamer


JuniorkamerStichting Stadsbeiaard Roermond heeft vergevorderde plannen voor de opzet van een beiaardieropleiding in Roermond. De opleiding is volgens de stichting nodig om de continuÔteit van de bespeling van de stadsbeiaard te garanderen. OfficiŽle opleidingen tot beiaardier kunnen tot nu toe gevolgd worden in onder andere Mechelen, Leuven en Amersfoort. Volgens bestuurslid Hans Cremers zou Roermond voor de zuidelijke regio een prima opleidingslocatie zijn.

Lees HIER het hele artikel.

 

     
 

© STICHTING STADSBEIAARD ROERMOND.